وز سه شنبه در جریان یک کنفرانس خبری مشترک با جان کری همتای آمریکایی اش در جده عربستان با اشاره به اوضاع جاری در جنگ داخلی سوریه به ایران و حزب الله لبنان هشدار داد که از دخالت در این جنگ اجتناب کنند.
این هشدار عربستان در حالی است که ریاض خود یکی از تامین کنندگان اصلی اسلحه و سایر کمک های مالی به شورشیان مسلح حکومت سوریه است و به طور جدی از شورشیان مسلح حکومت بشار اسد حمایت می کند.
با این حال وزیر خارجه عربستان افزود که باید روند ارسال اسلحه به حکومت بشار اسد از سوی ایران و دیگر حامیان حکومت سوریه متوقف شود.
الفیصل در ادامه خواستار صدور یک قطعنامه بین المللی برای ممنوعیت کامل ارسال اسلحه به حکومت سوریه و مشروعیت زدایی از حکومت بشار اسد شد.
روسیه و چین تا کنون سه مرتبه قطعنامه های ضد حکومت سوریه در شورای امنیت ملل متحد را که مورد حمایت غرب و برخی کشورهای عربی از جمله عربستان و قطر بوده اند ، وتو کرده اند.
مقامات آمریکایی به تازگی از استقرار شماری از نظامیان خود و تجهیزات سنگین نظامی از جمله موشک های پاتریوت و جنگنده های اف - 16 در اردن خبر داده اند تا ارتش آمریکا بتواند با احتمالات ناگهانی در سوریه، مقابله کند.
همزمان آمریکا برای نخستین مرتبه اعتراف کرد واشنگتن گزینه اعمال منطقه محدود پرواز ممنوع در جنوب سوریه و در مرزهای اردن را بررسی می کند.
این موضوع احتمال استفاده از مرزهای اردن در عملیات نظامی علیه حکومت سوریه را مطرح می کند.
خبرهای غیررسمی منتشر شده نشان می دهد آمریکا و عربستان سعودی تصمیم مشترکی اتخاذ کرده اند که براساس آن، عربستان سعودی با هماهنگی اردن، برنامه مقابله با وضعیت بحرانی سوریه را تدوین کرده است. هدف از این برنامه، مقابله با تصرف شهر حلب در شمال سوریه و در نتیجه دور شدن گزینه سرنگونی مسلحانه دولت سوریه است.
به نوشته این روزنامه، در حال حاضر نفوذ نظامی آمریکا در اردن تقویت می شود و مقامات ارشد عربستان سعودی از جمله شاهزاده بندر بن سلطان رئیس سازمان اطلاعات و امنیت و سعود الفیصل وزیر خارجه این کشور فعالیت های دیپلماتیکی را آغاز کرده اند که هدف آن جلوگیری از بازپس گیری شهر حلب توسط ارتش سوریه است.
به اعتقاد ناظران، در صورتی که ارتش سوریه بتواند شهر حلب را از سیطره مخالفان پس بگیرد می توان گفت حکومت اسد به میزان زیادی از گزینه سقوط دور شده است.
پیش بینی می شود ارتش سوریه به زودی به همراه نظامیان حزب الله لبنان با حمله به شهر حلب، کنترل آن را دوباره به دست بگیرد. ارتش سوریه به همراه اعضای حزب الله پیش از این توانستند کنترل شهر القصیر را از سیطره مخالفان پس بگیرند. این پیروزی بزرگ، نه تنها روحیه نظامیان ارتش سوریه را افزایش داد بلکه معادلات جنگ داخلی این کشور را به سود دمشق متمایل کرد.
در بخش دیگری از گزارش القدس العربی آمده است: گروه کشورهای غربی و عربی حامی مخالفان دولت سوریه هم اکنون به دو گروه تقسیم شده اند. گروه نخست به دنبال ادامه درگیری ها در سوریه از طریق موازنه دوباره قدرت طرف های درگیر در این کشور هستند. منظور آنها اعطای سلاح های قدرتمندتر به مخالفان مسلح در سوریه است. گروه دوم نیز از نگرانی های خود از ادامه پیروزی های ارتش سوریه علیه مخالفان مسلح نگران هستند.
امروز منافع این دو گروه در نقطه مشترکی به یکدیگر رسیده است و آن نقطه مشترک، تلاش برای جلوگیری از پیروزی تعیین کننده ارتش سوریه در حلب قبل از برگزاری کنفرانس ژنو -2 است.
با اشاره به این نکته می توان دلیل اطلاع رسانی های مستمر آمریکا درباره برنامه های نظامی اش در اردن را درک کرد.
همچنین به تازگی اظهارات مقامات آمریکایی درباره استفاده از سلاح شیمیایی توسط دولت سوریه افزایش یافته است تا برای اجرای ایده جدید این کشور در برقراری منطقه پرواز ممنوع در منطقه جنوبی سوریه، زمینه چینی صورت بگیرد گرچه چنین اقدامی با خطرات و نگرانی های مختلف بین المللی روبه رو است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 09,ژانویه,2025